معرفی کتاب
عالیه عطایی، نویسندهی شناختهشدهی ایرانی – افغانستانی، در کتاب کورسرخی دیدهها و شنیدههای خود از سالها نزاع خونین در افغانستان را روایت کرده است. بهتر آن است که این اثر را نه مجموعهای از داستانهای واقعی، بلکه روایاتی شخصی در قالب جستار و خاطره بدانیم.
درباره کتاب
افغانستان یکی از زیباترین و اصیلترین کشورها در منطقهی خاورمیانه است؛ سرزمینی زیبا و تاریخی، با فرهنگی غنی و مردمانی شریف.
خطهای که چه بسا اگر شرایط کلان تاریخی و سیاسی به شکلی دیگر رقم میخورد، امروز در تارک کشورهای پیشرفتهی جهان میدرخشید. اما در کمال دریغ و تأسف، حالا دههها میشود که افغانستان و مردمانش رنگ صلح و آبادانی به خود ندیدهاند: یورش ارتش شوروی؛ ظهور طالبان در پی خروج نیروهای روس؛ حملهی نظامی آمریکا برای از بین بردن ائتلاف اسلامگرایان؛ خروج نیروهای آمریکایی و ظهور دوبارهی طالبان… به راستی که افغانها در پنجاه ساله گذشته حتی یک شب را بیواهمه به بستر نرفتهاند. چنانکه بیراه نیست اگر تمام تاریخ معاصر کشور ایشان را در سه واژه خلاصه کنیم: جنگ، خون، آوارگی…
باری، طبعاً در چنین وضعیتی، هر افغانستانی شریفی برای میهن و هممیهنان خود دل میسوزاند. اما بیشک دل سوزاندنِ صرف دردی از کسی دوا نمیکند. چاره آن است که هر افغان بنا به روحیه و توان و استعداد خود، نقشی در رهایی میهن از چنگال جنگ و ناامنی ایفا کند. آری… اینگونه است که خواننده باید از وطن آواز سر میدهد و نویسنده… خب، نویسنده باید حقیقتِ آغشته به خون را ثبت کند! به این امید که مبادا ظلم و جور از یاد برود…
کتاب کورسرخی اثری از عالیه عطایی، نویسندهی ایرانی – افغانستانی است؛ این اثر از نُه جستار روایی تشکیل شده، که جملگی بیانِ پرسوزوگداز دردهای مردم جنگزدهی افغانستاناند.
عالیه عطایی در کتاب کورسرخی، خصوصاً بر آلامی بوده که زنان افغان در سالهای استیلای نیروهای زنستیز طالبان بر این کشور، متحمل شدهاند. از این نظر، شاید مطالعهی کتاب کورسرخی، لااقل در وهلهی اول، بیشتر برای خوانندگان زن جذاب باشد. با این همه روایت عطایی در این کتاب صوتی چنان دست اول و ناب، و واقعگراییاش چنان جانکاه است، که بیشک هر مخاطب جدی ادبیاتِ رئالیستی، اعم از مرد و زن، از گوش سپردن به آن متأثر میگردد.