کتاب «در فراق وطن»
لینک کوتاه: https://kabulestan.com//?p=3982

کتاب «در فراق وطن»

معرفی کتاب

کتاب «در فراق وطن» اثر روایتی است از صالحه محک یادگار که از سوی انتشارات مقصودی در تابستان سال ۱۳۹۹ خورشیدی در کابل چاپ و منتشر شده است.

این اثر در ۸۲ صفحۀ قطع رقعی، رنج‌ها، دردها، بدبختی‌ها و آوارگی‌های خانوادۀ زمین‌دار، فئودال و زن‌ستیزی را روایت می‌کند که اهل یکی از ولایت‌های غربی افغانستان بوده است. همزمان با به قدرت رسیدن کمونیست‌ها و تطبیق برنامۀ اصلاحات زمین و دادن زمین‌های خان‌ها و فئودال‌ها به دهقانان، دو برادر این خانواده دستگیر و راهی زندان می‌شوند و سومی(رحیم خان) که آدم متفاوت‌تر، خوب‌تر و انسان‌تر از دیگران است و دیدگاه بازتر و خلق‌وخوی خوبی هم دارد، با خانواده‌اش کوله‌بارش را می‌بندد و از کشور خارج می‌شود.

این خانواده در کشورش از امکانات رفاهی خوبی برخوردار است و زندگی آرامی دارد؛ اما وقتی راه مهاجرت در پیش می‌گیرد، دیگر از امنیت و آرامش و خوشی و خوشبختی خبری نیست. تلخ‌کامی از همان روز اول مهاجرت همراه شان می‌شود. آن‌ها اول به ایران می‌رود و سپس به ترکیه و یونان و سرانجام به کشور آلمان مسکن‌گزین می‌شود.

صالحه محک یادگار در «در فراق وطن»اش چند چیز را نشانه رفته است: زن، زن‌ستیزی، فرهنگ مردسالاری که در افغانستان حاکم بوده/ است، زندگی خان‌خانی و زمین‌داری، مهاجرت و وضعیت اسف‌بار افغانستان پس از این‌همه سال و پس از این‌ همه کمک‌های بین‌المللی. در واقع «در فراق وطن» اعتراضی است علیه همۀ این‌ها و تلاشی است برای بازگویی رنج‌ و درد زن افغانستانی و انسان آوارۀ افغانستانی.

روایت زبان ساده، سلیس، خوش‌فهم و عاری از هرگونه تعقید لفظی و معنایی و عاری از تمهیدات داستانی است. با دو زاویۀ دید روایت شده است که گاهی اول‌شخص و زمانی سوم‌شخص شده است، و به شیوۀ خطی و مستقیم روایت شده است.