محمدکاظم کاظمی از شاعران افغانستانی ساکن ایران ، در رابطه با سرود «برای دختر همسایه» که از چند روز گذشته در فضای مجازی دست به دست می شود ، یادداشتی در اینستاگرامش پست کرد که در آن نگاهی به مسائل دو کشور انداخته است.
کاظمی نوشته است: «این کلیپ در این روزها دستبهدست میشود و بازتاب نسبتاً وسیعی هم پیدا کرده است. سازندگان آن گویا میخواهند مردم ایران را از سرنوشتی که بر سر مردم افغانستان آمد برحذر دارند. من نکاتی در این مورد دارم که مینویسم به امید این که به گوش سازندگان بینام و نشان آن برسد.
۱. به نظر من اصل این کار یعنی باز کردن دریچهٔ گفتگو و ارتباط میان دو ملت ارزشمند است. به جای بیانیههای رسمی، یک کار هنری صورت گرفته است. تجربهٔ افغانستان میتواند برای مردم هر دو کشور سودمند باشد، البته اگر درست نگریسته شود و درست تحلیل شود.
۲. دوقطبی یا وفاق؟
مردم افغانستان دوستدار مردم ایراناند. و بارها این دوستداری را در سخن و در عمل تصویر کردهاند. ما آرزومند رفع این بحران هستیم. ولی به باور من، رفع این بحران با تقویت یک قطب از این دوقطبی صورت نمیگیرد، بلکه راه نهایی آن رفع دوقطبی و ایجاد وفاق میان ملت است. به نظرم این کلیپ دوقطبی را تشدید میکند و بلکه آن را به داخل جامعهٔ افغانستان هم سرایت میدهد.
۳. تصویر یکجانبه از زنان افغانستان
جامعهٔ افغانستان از نظر پوشش و زیست اجتماعی بسیار متلون و متنوع است. کاش این کلیپ هم این تنوع در پوشش را به نمایش میگذاشت تا هم این قدر «سفارشی» به نظر نمیرسید و هم نشان میداد که در افغانستان، مسئلهٔ پوشش نتوانسته است به یک دوقطبی و بحران بدل شود، چیزی که متأسفانه تا حدودی در ایران رخ داده است و عواملی هم دارد.
۴. امریکا یا طالبان؟
کلیپ از همان ثانیهٔ اول، آشکارا ضد امریکایی است و چنین وانمود میکند که همه مصیبتهای افغانستان به خاطر حضور خارجیها بوده است، که البته تا حدودی درست است. ولی بهراستی چه عواملی باعث حضور نیروهای بینالمللی در افغانستان شد و چه کسانی این حضور و تبعات سنگین آن برای مردم افغانستان را سبب شدند و تداوم دادند؟
بسیاری از مردم افغانستان در ابتدا از عملیات نظامی نیروهای چندملیتی برای نابودی طالبان استقبال کردند و آنان را منجی خود میدانستند، تصوری که اشتباه بود. ولی به این باید اندیشید که طالبان چه کردند با مردم افغانستان که این مردم، ولو به اشتباه، غرب را منجی خود دانستند؟
چیزی که در این کلیپ نادیده گرفته میشود، مسئولیت طالبان در این وضعیت است، در حالی که در جایهایی از این کلیپ صحنههایی از عملیاتهای انتحاری به عنوان مصیبتهای افغانستان گنجانده شده است، عملیاتهایی که عمدتاً این گروه و اقرانشان انجام دادند و بارها به این رویه افتخار کردند.»