فیلم «۱۶ روز در افغانستان»

مستند «۱۶ روز در افغانستان»

معرفی فیلم

16 روز در افغانستان یک فیلم مستند محصول سال 2007 است که در مورد سفر انور هاجر، کارگردان افغان-آمریکایی، است که پس از 25 سال برای کشف مجدد کشورش به سرزمین مادری خود افغانستان سفر می کند. این فیلم به تهیه کنندگی میثاق کاظمی ساخته شده است و اولین مستند پس از سقوط طالبان است که در استان هایی که تحت نفوذ شدید طالبان هستند، فیلمبرداری شده است. این فیلم به یک فیلم مرجع در مورد افغانستان تبدیل شده است.

 

این فیلم به 16 روز تقسیم می شود که در آن کارگردان درباره موضوع متفاوتی که مردم افغانستان با آن روبرو هستند صحبت می کند:

روز اول : او به فرودگاه کابل می رسد و با خانواده ملاقات می کند؛ مقدمه ای کوتاه از تاریخ افغانستان

روز دوم : او از مسجد کبود مزار شریف بازدید می کند و با سرایداران، نگهبانان و علمایی که در آنجا حضور دارند، درباره وضعیت صحبت می کند. نگاهی از درون به آثار تاریخی مسجد. مصاحبه با یک غربی که در دهه 1970 از افغانستان دیدن کرده و بحث با وی درباره اسلام و طالبان

روز سوم : مصاحبه با سرهنگ ارتش ملی افغانستان در مورد وضعیت زنان در افغانستان. مصاحبه با تاجری که در خیابان منتو می فروشد. مصاحبه با کودکان خیابانی و پرسش در مورد تحصیلات و مدرسه. مصاحبه با پلیس راهنمایی و رانندگی در مورد اینکه چگونه اقتصاد بر تعداد خودروها و رانندگان تأثیر گذاشته است.

روز چهارم : مصاحبه با یک فروشنده کباب و یک فروشنده الکترونیکی در مورد تجارت آنها. مصاحبه با یک زن خیابانی و دیدگاه او در مورد حکومت و رئیس جمهور حامد کرزی. مصاحبه با خواننده نابینا خیابانی.

روز پنجم : مصاحبه با یک داکتر و داروساز در مورد دارو و کمک های پزشکی خارجی در افغانستان. مصاحبه با یک داس ساز در مورد کسب و کار خود و آنچه در مورد زندگی فکر می کند.

روز ششم : مصاحبه با یکی از نمایندگان سابق سینمای ایران درباره تصورش از مردم. مصاحبه با یک عکاس خیابانی، مقایسه فیلم استاندارد با عکاسی دیجیتال. مصاحبه با یک قصاب و مشتری او در مورد تجارت و سلامت.

روز هفتم : در راه کابل، غذا می خورد و غذاهای افغانی را معرفی می کند. مصاحبه با نماینده و کارمند سازمان ملل در مورد فعالیت های سازمان ملل در افغانستان. این نماینده درباره مین های زمینی و چگونگی تأثیر آنها بر زندگی مردم بحث می کند. انور هاجر آخرین روزهای حضورش در افغانستان در دوران جنگ سرد را به یاد می آورد.

روز هشتم : مصاحبه با بسیاری از کارگران روزمزد و اینکه چگونه سیستم سیاسی و اقتصادی فعلی بر زندگی آنها تأثیر می گذارد.

روز نهم : مصاحبه با بنیانگذار کمیته حقوق بشر افغانستان در مورد دخالت ایالات متحده و قدرت های غربی در افغانستان و تروریسم.

روز دهم : انور هاجر از یک حشیش بار محلی غیرقانونی بازدید می کند تا با فروشندگان، کاربران و معتادان حشیش مصاحبه کند. مردم درباره اینکه چرا سیگار می کشند، چگونه بر زندگی آنها تأثیر می گذارد و چرا الکل نمی نوشند بحث می کنند.

روز یازدهم : بازدید از مشاغل در خیابان محبوب چیکن و اینکه چگونه در طول سال ها تغییر کرده یا ثابت مانده است. مصاحبه با فروشندگان و بازدیدکنندگان غربی که در مورد فرهنگ افغانستان صحبت می کنند.

روز دوازدهم : هاجر از دهکده خود دیدن می کند تا خانواده بزرگ خود را ملاقات کند. احوالپرسی و مصاحبه با خانواده درباره مذهب، سیاست و شیوه زندگی در آمریکا.

روز سیزدهم : هاجر برای لحظه ای با مرگ روبرو می شود که فکر می کند آرایشگر روستایش می خواهد گردنش را ببرد. دهخدا و دیگر چهره های شناخته شده برای ملاقات با او می آیند.

روز چهاردهم : او به دیدار دشمن پدرش می رود تا صلح کند و از خانه قدیمی اش که توسط دشمنان پدرش تصرف شده بود، دیدن کند.

روز پانزدهم : ترک افغانستان، وداع با خانواده و دوستان.

روز شانزدهم : فرود در فرودگاه آگوستا، جورجیا، ایالات متحده. مونتاژی از خاطرات او از افرادی که ملاقات کرده و مکان هایی که بازدید کرده است.

 

کارگردانی این فیلم بر عهده انور هاجر ، مردم شناس افغان-آمریکایی و مشاور و استاد فرهنگی فعلی افغانستان در گرجستان است. میثاق کاظمی تهیه کنندگی این فیلم را بر عهده داشته است. آهنگ توسط احمد شاه حسن و لری پورتر با موسیقی اضافی توسط Hariprasad Chaurasia ساخته شده است.

از بازیگران این فیلم می توان به داوطلبان سپاه صلح، سخنگوی ارتش ملی افغانستان، نماینده سابق سینمای ایران در افغانستان و عکاسان غربی و حرفه ای که در افغانستان کار می کردند، اشاره کرد. این فیلم همچنین شامل مصاحبه‌کنندگان با مردم افغانستان است، از نان‌فروش‌ها گرفته تا فال‌گیران، مصرف‌کنندگان هروئین، پزشکان، ملاها، مقامات سازمان ملل و کودکان عادی.