کتاب «بلخی‌های هند»

کتاب «بلخی‌های هند» (معلومات درباره ی خانواده ی مظفر شمس بلخی و سفرنامه ی بیهار)

معرفی کتاب

کتاب “بلخی های هند” اثر دکتر میرویس بلخی وزیر معارف کشور در موسسه مطالعات حقوقی و سیاسی افغانستان(ALPSO) رونمایی گردید.
دکتر میرویس بلخی وزیر معارف کشور گفت:«چیزی که ملموس است قدرت نرم افغانستان در هنداست. اگر کل تاریخ هند را در بحث روابط‌ش با افغانستان به دو بخش باستان و معاصر تقسیم بکنیم، در هر دو دوره‌ی تاریخی اشتراکات بسیار زیاد بین افغانستان و هند وجود دارد. ما هم حافظه‌ی تاریخی مشترک با هندوها داریم و هم حافظه‌ی تاریخیِ مشترک با مسلمانان هند.»
دکتر میرویس بلخی پژوهش‌هایی ازاین دست را برای بازگشت به حافظه تاریخی میان دو کشور و بکارگیری آن در تامین روابط سیاسی و فرهنگی را اثربخش خواند و گفت وقتی داستانهای ودا و تمام داستانهای مهابهارت را می خوانید در تمام رویدادهای تاریخی و جغرافیای تاریخی و شخصیت های تاریخی خود را پیدا می کنید و الگوها و نمادهای مشترک اخلاقی و عرفانی میان دو کشور را که شهزاده گندهاری بانوی متعلق به کابلستان برجسته ترین مثال آن است فراوان می بینید.
دکتر بلخی هدف از تلاش خویش درراستای گردآوری این اثر را نزدیک سازی فکر نسل امروز هندوستان و افغانستان با استفاده از گنجینه حافظه مشترک تاریخی – باستانی عنوان کرد چون به گفته ایشان نسل امروز هند دیگر آن شناختی که در گذشته از افغانستان داشت را ندارد.
آقای بلخی با اشاره به اسکان بلخی ها در کشورهای مختلف جهان و از جمله هند می گوید تا هنوز ۳۷۰ خانواده بلخی در شهر پتنا و پیرامون آن زندگی می کنند که بیشتر صوفی‌مشرب هستند و در بخش تصوف و طب یونانی کار می‌کنند و هنوز پسوند نام نوزادشان را بلخی می گذارند چنان چه نمونه‌ای از آن را به نام ممتاز بلخی دیده است.
وزیر معارف کشور گفت انگیزه‌ی گذاشتن نام این کتاب به “بلخی‌های هند” هم از یک سو دادن سرنخی از نشانی بخشی از هموطنان ماست که امروزه اکثریت آنان با وجود پسوند نام خانوادگی بلخی از این بخش بیگانه اند و از دیگر سو می تواند زمینه‌ی تحقیق برای کسانی باشد که علاقه مند به تحقیق تخصصی و کارشناسانه دراین‌ حوزه اند.
دکتر میرویس بلخی از چاپ دو اثر دیگر با عناوین “سهم چهارمرد هراتی در‌ توسعۀ تفکر شبه قاره هند” و “روابط افغانستان با‌ هند” هم خبر داد و گفت این چهارمرد هراتی عبارت اند از: خواجه معین الدین چشتی که در عرصه تصوف از جمله‌ی مشاهیر است؛ سیداحمد خان که به عنوان اصلاحگر اسلامی معروف است؛ ابوالکلام آزاد که در زمینه ملت سازی هندوستان سهم بسزایی دارد و ابوالاعلی مودودی تیوریسن اسلام سیاسی و از تأثیرگذارترین مردان جهان اسلام.