«تنها آمده» تازهترین رمان عزیزالله نهفته است که انتشارات کافه ۶۰ میدیا در ماه فوریه ۲۰۱۸ در شهر استکهلم، پایتخت سویدن در ۱۴۴ برگ منتشر کرده است. این کتاب به مقوله ی مهاجرت و شرایط دشوار جوانان و کودکان تنها آمده و وضعیت افغانستان امروز در قالب داستان میپردازد.
«تنها آمده» زبان آسیبپذیرترین آوارگان جهان، یعنی کودکان زیر سن است که در شرایط دشوار زندگی میکنند. رمان سعی دارد وضعیتی را تبیین کند؛ وضعیتی که کودکان قربانی سیاست های دوگانه کشورهای جهان را آسیبپذیرتر ساخته است. این رمان متعهد به روایت شرایط رقتانگیز این گروه است. این تعهد با ظرافت و هنرمندی در متن آمیخته شده است. در هیچ جای متن شعار دفاع از آوارگان داده نمیشود، اما تعهد در درون متن مانند جریان سیال آب تنیده شده است. این رمان، مانیفست سیاسی برای آوارگان سویدن نیست، اما وضعیت خشن و شرایط ناهنجاری را که در حال تجربه کردن آن هستند به تصویر میکشد.
فرهاد، شخصیت اصلی رمان، نماد انسان آواره است. انسانی که خانه اش را رها کرده و با وجود وضعیتی متفاوت با همهی انسانهای آواره وجوه مشترک دارد. مشترکاتی که در فرار از جنگ، مرگ و ستمگری و تلاش برای زنده ماندن تجسم می یابد، با این که ممکن است فرم های اعمال زور در هر گوشه و کنار جهان متفاوت باشد.
«تنها آمده» در فضای بحرانی آوارگی و با الهام از موقعیت آسیبپذیرترین انسانها، یعنی کودکان آواره نوشته شده است. نهفته با دردها و رنجهای آنها از نزدیک آشنایی دارد. تلاش نویسنده آن است که رمانش راوی زندگی کودکان آواره و بیدفاع باشد. در این رمان روایتهای متفاوت آوارهها را میخوانیم. دغدغههای آنها و آرزوها، از عشقبازی تا لحظات مسرتآمیز زندگی و تا انتخاب مرگ به عنوان اعتراض به بد رفتاری و طرد شدن.
در این رمان میشود با تنها آمدهها گریست، خندید، به عمق رویاهایشان سفر کرد و با آرزوهایشان زیست. با «تنها آمده» میتوان به جهنم افغانستان سفر کرد، مژگان را دید. آتشی را که دلش را بلعید. صحنههای مجازات وحشیانه را به چشم سر مشاهده کرد و معامله بر سر دختران و کودکان مردم را شاهد بود. در این رمان به وجدان قومندان ملا سفر کرد، و تلخیها، دلهرهها و ترسش قسمت کرد. با تنها آمده در ایستگاههای قطار شهرهای بزرگ خوابید و امید و ناامیدی تا مرز خودکشی را تجربه کرد و… .