خالده فروغ شاعر، استاد دانشکده زبان و ادبیات دانشگاه کابل و عضو انجمن قلم افغانستان است. خالده فروغ که در سال ۱۳۵۱ در کابل متولد شده، تحصیلات متوسطه خود را در لیسه مریم به پایان رساند و سپس وارد دانشگاه کابل شد.
او از دانشکده زبان و ادبیات دانشگاه کابل فارغالتحصیل شد. همچنان خالده فروغ دكتراى زبان و ادبیات فارسى را در سال ١٣٩٥ از دانشگاه دولتى تاجیكستان در شهر دوشنبه، به دست آورد. باید یادآور شد كه رساله دكتراى او درباره غزل معاصر افغانستان به زبان روسى در تاجیكستان برگردان شده است.
خالده فروغ فعالیتهای ادبی خود را با کار در اداره هنر و ادبیات رادیو افغانستان آغاز کرد. از سال ۱۳۷۲ تا ۱۳۷۵، مسئول اجرای برنامههای ادبی دری در رادیو افغانستان بود اما با سقوط کابل بهدست طالبان، به پاکستان مهاجرت کرد. پس از مهاجرت به پاکستان، مدتی سردبیری مجله ادبی «صدف» را بر عهده داشت.
پس از فروپاشی حکومت طالبان، خالده فروغ به افغانستان بازگشت و تدریس در دانشگاه کابل را ادامه داد. او علاوه بر تدریس، به اجرای برنامه ادبی «کاخ بلند دُر دَری» در تلویزیون طلوع نیز پرداخت.
خالده فروغ در میان شاعران افغانستان جایگاه ویژهای دارد، و منتقدانی مانند محمدکاظم کاظمی و محبوبه ابراهیمی بر این باورند که در اشعار او نوعی نگاه مردانه دیده میشود. تأثیرپذیری وی از اساتید شعر معاصر، بهویژه واصف باختری، در آثارش مشهود است. از ویژگیهای بارز اشعار خالده فروغ میتوان به استفاده از اسطورهها و شخصیتهای تاریخی، بهرهگیری از وزنهای کمتر رایج در غزل، و نگاه انتقادی در شعر اشاره کرد. با این حال، وی اعتقادی به تفکیک شعر زنانه و مردانه ندارد و بر این باور است که جنسیت شاعر تأثیری بر احساسات و عواطف شاعرانه نمیگذارد.
مجموعه آثار و اشعار خالده فروغ تلفیقی از شعر کلاسیک و نیمایی است. او هم تحت تاثیر شعر نیما یوشیج، شعر نیمایی سروده و هم بنا به سنتهای ادبی افغانستان اشعاری کلاسیک دارد.
اشعار خالده فروغ علاوه بر چاپ در رسانههای داخلی افغانستان، به زبانهای دری، انگلیسی، فرانسوی، و نروژی نیز منتشر شدهاند. از او به عنوان یکی از شاعران زنِ تحولخواه افغانستان یاد میشود که توانسته با فعالیت فرهنگی – هنریاش و در زبان شعر بخشهای از واقعیتهای تلخ جامعه افغانستان و مشکلات زیستی مردمان این سرزمین را روایت کند.
خالده فروغ با وحید وارسته که او نیز شاعر است ازدواج کرده و یک دختر به نام نیروانا دارد.
کتابهای خالده فروغ
- مجموعه شعر «قیام میترا»، کابل، 1373
- مجموعه شعر «پنجرهای بر فصل صاعقه»، پیشاور: میوند، 1378
- مجموعه شعر «سرنوشت دستهای نسل فانوس»، پیشاور: بینا، 1379
- مجموعه شعر «عبور از قرن قابیل»، پیشاور: میوند، 1379
- مجموعه رباعی «در خیابانهای خواب و خاطره»، پیشاور: میوند، 1380
- مجموعه شعر «و همیشه پنج عصر»، کابل: میوند، 1386
- مجموعه شعر «کوچه های خالی دنیا»، کابل: میوند، 1388
- مجموعه شعر «رمان پایانناپذیریست گورستان»، کابل: میوند، 1388
- رمان «زنى كه زندگى پس انداز مى كرد»، زریاب، 1393
- مجموعه شعر «مریم مقدس بودنت یک جو نمیارزد»، کابل: امیری، 1396
- مجموعه شعر «فردای من اتفاق میافتد در دیروز»، کابل: انجمن قلم افغانستان، 1391
- رمان «راهِ ناکجا»، کابل: سعید، 1399
- کتاب «گام بیتوقف» : شعر معاصر پارسی دری، کابل: برگ، 1390
- مجموعه شعر «قیام میترا و چند رویای دیگر»، کابل: انجمن قلم افغانستان، 1391
- مجموعه شعر «گفتم كه یابم جلد جلد خویش» (گزیده اشعار به زبان سریلیک)، تاجیکستان، دوشنبه: ادیب، بی تا
- مجموعه شعر «شهد تلخ» (گرداوری اشعار مخفی بدخشی)