عصر سه شنبه 25 دی ماه 1403 هجری خورشیدی همزمان با سیزدهم رجب المرجب 1446 به میمنت ولادت با سعادت حضرت مولی الموحدین امیر المومنین علی ابن ابیطالب (ع) و ارج گزاری به مقام شامخ پدر همایشی از طرف وابستگی فرهنگی سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در مزار شریف، انجمن هنر و ادبیات آیینی افعانستان و کتابخانه عمومی فردوسی عصر شعر بین المللی «از بلخ تا نجف» به صورت حضوری و مجازی با صحبت و شعر خوانی دکتر سید روح الله حسینی؛ رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کابل و سرپرست وابستگی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در شهر مزار شریف، سجاد جعفری؛ معاون سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در شهر مزار شریف، سید سکندر حسینی؛ رئیس کتابخانه عمومی فردوسی و انجمن هنر و ادبیات آیینی افغانستان، صالح محمد خلیق؛ رئیس انجمن نویسندگان بلخ، احمد شهریار؛ شاعر شناخته شدهی پاکستان، مجتبی خرسندی و سید علی نقیب از ایران، حمزه محمودی؛ دبیر اجرایی انجمن هنر و ادبیات آیینی افغانستان، کبری حسینی؛ بلخی شاعر مهاجر بلخی، زهرا رسولی و جمعی از علما، اساتید دانشگاهها، مسئولین نهادهای علمی، فرهنگی، آموزشی، تشکلهای فرهنگی، رسانه های ملی و بین المللی و جمع کثیری از شاعران و نویسندگان بلخ و کابل افغانستان با حضور فیزیکی و مجازی در شهر مزار شریف برگزار گردید.
مطلع و سر آغاز این رویداد ادبی نوای گرم و دلنشین حسن فرقانی قاری جوان و با استعداد بلخی بود.
سپس سید سکندر حسینی بامداد رئیس کتابخانه فردوسی شهر مزارشریف و مسئول انجمن هنر و ادبیات آیینی افغانستان ضمن خوش آمدگویی به شرکت کنندگان این محفل پیرامون برگزاری «عصر شعر بین المللی از بلخ تا نجف» گفت: این رویدادها به منظور پاسداری از فرهنگ و ادبیات، پاسداشت از زادروز حضرت شاه مردان علی(ع)، تجلیل از روز پدر و یادکرد از روز مرد به صورت حضوری و مجازی برگزار شده است.
وی تصریح نمود که شاعران برجسته و نامدار از کشورهای افغانستان، ایران و پاکستان در این برنامه به صورت حضوری و زنده از طریق شبکههای ارتباطی شعر خوانی خواهند کرد و ما این رویکرد را در آینده تقویت خواهیم کرد و از بسترهای مجازی برای گسترش شعر بهره خواهیم گرفت.
سخنران اصلی این رویداد آقای سید روح الله حسینی؛ رایزن فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در کابل و سرپرست وابستگی فرهنگی سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در مزارشریف بود.
وی که از کابل از بستر فضای مجازی در این عصر شعر حضور داشت ضمن تبریک و خوشآمدگویی به میهمانان، شرکت کنندگان و مسئولین کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در شهر مزارشریف پیرامون شخصیت حضرت امیرالمومنین علی (ع) صحبت کرده افزود: حضرت علی (ع) تنها متعلق به شیعه و سنی و مسلمانان نیست؛ حضرت علی (ع) بلکه متعلق به بشریت است. مولا علی سند انسانیت است و اگر انسانیت زنده مانده است از نام امیرامومنین علی (علیه السلام) است.
آقای حسینی خاطر نشان ساخت: آنجا که پای سیاست به میان میآید علی سیاست مدار است و آنجا که پای زهد به میان میآید، او زاهدترین است. و ما میبینیم که حتی اهل کتاب مسیحیان هم به نام علی مینازد تا جایی که جرج سجعان جرداغ مسیحی شاعر و نویسندهی اهل لبنان میگوید: «ای روزگار کاش میتوانستی همه قدرت هایت را و ای طبیعت کاش میتوانستی همهی استعداد هایت را در خلق یک انسان بزرگ نبوغ بزرگ جمع میکردی و یکبار دیگر به جهان شخصیتی مثل حضرت علی خلق میکردی»
سرپرست وابستگی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در شهر مزارشریف همچنان اظهار داشت: جامعه جهانی امروزه به تفکر و خط فکری حضرت علی(ع) نیازمند است و آن حضرت در زمان حکومت خودش به والیانش سفارش میکرد با برادران دینی خود و هم نوعان خود چنان برخورد کنید که دوست دارید خدا با شما برخورد نماید.
به گفته وی حضرت علی علیه السلام اوج یک شخصیت صلح دوست و انسان دوست می باشد و علی علیه السلام مرکز وحدت و اخوت است و آن حضرت هیچگاه در آموزه هایش فرد یا جریانی را به تفرقه دعوت نکرده است.
آقای حسینی صحبتهایش را با خوانش غزل جدیدش در وصف حضرت امیرالمومنین علی (ع) پایان بخشید.
تا شکاف افتاد در رکن یمانی ناگهان
هلهله افتاد در بین زمین و آسمان
پادشاه زاهدان در کعبه وقتی پانهاد
شد جهان لبریز شادی و گل و رنگین کمان
هیبتش مانند شیر است و شکوهش مثل کوه
جایگاه او فراتر رفته است از کهکشان
نام او را از ازل فریاد کرده جبرئیل
یا علی جاریست تا بوده است در گوش زمان
دفتر ایام لبریز است از احسان او
از نگاهش یافته قوت ضعیف و ناتوان
هر زمان برخاستم گل کرد نامش بر لبم
جسم رنجور مرا همواره ذکرش داده جان
در ادامهی این عصر شعر، صالح محمد خلیق شاعر، نویسنده و رئیس انجمن نویسندگان بلخ، مجتبی خرسندی شاعری از بروجرد ایران، سید علی نقیب شاعری از قم، حمزه محمودی، احمد شهریار، حمزه عابر، کبری حسینی بلخی، سید امین اسفندیار، زهرا رسولی از مشهد، طاها حسینی و حبیب الله علی زاده شعر های آیینی و مناسبتی خویش را در پیوند با ولادت حضرت امیرالمومنین علی(ع) خوشخوانی کردند. نوا و نغمات آسمانی منقبت خوانی استاد محمد ذاکر ذاکر و جلیل حسنی یکی از جذابیتهای این محفل بود و شور دلنوشته سید امین فرهنگ حکایت از عشق جوانان بلخ به حضرت مولا داشت.
این همایش با قطع کیک مولود کعبه حضرت امیرالمومنین علی (علیه السلام)، دعاییه ختم قاری محمد نادر شریفی رئیس شورای قاریان و حافظان بلخ و پذیرایی عصرانه به پایان رسید.
گزارش:علی رحمان افغانزاده