نمایشنامه دختر وزیر

نمایشنامه «دختر وزیر»

کتاب دختر وزیر نمایش‌نامه‌ای از «امین نجفی» نمایش‌نامه‌نویس جوان افغانستانی است. نمایش‌نامه‌ای که موضوع آن استبداد است و خون و خشونت ناشی از آن و زنانی که قربانیان اولیه و همیشگی این اوضاع هستند. شخصیت‌های نمایش‌نامه عبارتند از: شاه، شاهزاده، کاتب، طبیب، دختر وزیر، وزیر جنگ، سفیر، سرلشکر، معلم۱، معلم۲، معلم۳، منشی۱ و منشی۲، والی، قاضی، مرد۱، مرد۲ و مرد۳.

شاه داستان، خودکامه‌ای است که در ظلم و تحمیل اراده‌ی خود به مردم که در چشم او و امثالش رعیت اویند، هیچ حد و مرزی نمی‌شناسد. در صحنه‌ی ابتدایی نمایش‌نامه با گفت‌وگوی طبیب و کاتب دربار مواجه می‌شویم و با فضای حاکم بر دربار و دورنمایی از شخصیت‌ او آشنا می‌شویم. در صحنه‌ی دوم است که پدیده‌ای عجیب را تجربه می‌کنیم. پادشاه در باغ‌وحش اختصاصی خود نشسته و با کاتب سخن می‌گوید. باغ‌وحشی که با آن‌چه در ذهن ماست، متفاوت و در نوع خود پدیده‌ای جدید و غریب به شمار می‌رود. شگفتی حاصل از بداعت که یکی از ویژگی‌های این اثر است و آن را در بخش‌های دیگری از داستان نیز تجربه می‌کنیم.

شاه ستم‌پیشه‌ مانند بعضی دیگر از شاهان که حکایت‌شان را خوانده‌ایم، عادت به قصه شنیدن پیش از خواب دارد. از طبیب می‌خواهد کسی را پیدا کند تا برایش پیش از خوابیدن قصه بگوید. طبیب دختری قصه‌گو را بدین منظور پیدا و به شاه معرفی می‌کند. دختری که خود را دختر وزیر می‌نامد. شاه او را می‌پسندد و دختر وزیر می‌ماند و به همین نام در دربار شناخته می‌شود. قصه‌های دختر وزیر همیشه چشمان شاه را گرم و او را آرم می‌کند و به خوابش می‌کشاند. شاه به قصه‌های دختر وزیر مانوس می‌شود. این دختر قصه‌های مهمی برای گفتن دارد، قصه‌هایی که سرنوشت‌ساز خواهد شد.

کتاب دختر وزیر را انتشارات افراز با مقدمه‌ی نغمه ثمینی در سال ۱۳۹۷ منتشر کرده است. از ادبیات افغانستان کم‌تر نمایش‌نامه خوانده‌ایم اما آثار نجفی می‌تواند نمونه‌ای ارزشمند از این قالب ادبی و شروعی جدی برای پرداختن بیشتر به ادبیات نمایشی و نمایش‌نامه‌نویسی در افغانستان باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *