محمود جعفری / شاه محمود ترخانی در سال ۱۳۵۷ در ولسوالی قرهباغ ولایت غزنی چشم به جهان گشود. در سال ۱۳۶۵ به ایران رفت و تحصیلات حوزوی را در شهر قم ادامه داد. در کنار آن، سند لیسانس و ماستری خود را از رشتهی علوم سیاسی در موسسهٔ تحصیلات عالی کاتب به دست آورد.
بعد از قریب به ده سال غربت و آوارگی در ایران، در سال 1374 دوباره به کشور بازگشت و به شغل آموزگاری پرداخت. با روی کار آمدن دولت موقت، به کابل آمد و مصروف روزنامه نگاری گردید. او در نشریاتی چون کلید (مدیر مسئول)، وحدت ملی (مدیر مسئول)، فصلنامه سراج (هیأت تحریریه)، مجله تربیت مربوط وزارت معارف (سردبیر)، روزنامه سخن جدید (معاون مدیر مسئول)، هفته نامه مشارکت ملی (هیأت تحریریه)، هفته نامه ادبی سیمرغ (صاحب امتیاز و مدیر مسئول)، هفته نامه هنری-سینمایی نما (سردبیر)، تلویزیون نگاه (مشاور و مدیر خبر)، و رادیو کلید(تهیه کننده و مسئول فرهنگی)، کار کرده است. وی ضمن کارهای رسانهای، لیسانس و ماستری خود را در رشته علوم سیاسی-روابط بینالملل نیز گرفته است. و همچنین در نهادهای مختلفی چون و زارت اطلاعات و فرهنگ، لیسه استقلال، بنیاد فرهنگ و جامعه مدنی، لیسه عالی ملالی، مرکز فرهنگی سراج، مرکز فرهنگی-اجتماعی در دری، پوهنتون کاتب، دانشگاه گوهرشاد و دانشگاه ابوریحان، شعر، داستان، زبان و ادبیات دری، آیین نگارش علمی، نقد ادبی و صلح تدریس کرده است. جعفری اضافه بر اینها، مسئولیت جلسات نقد ادبی را در چندین نهاد فرهنگی و همچنین مسئولیت برگزاری چندین همایش و جشنواره ادبی را در کابل نیز به عهده داشته است.
او اینک در دانشگاه گوهرشاد مصروف تدریس میباشد و به حیث مدیر تحقیقات آن دانشگاه وظیفه اجرا میکند. از او تا کنون چند اثر ادبی و پژوهشی به نشر رسیده و چند اثر دیگر آمادهی چاپ دارد.
آثار محمود جعفری
- کتاب «کلید خنده» (طنز و فکاهی)
- مجموعه شعر «پروازهای منحنی»
- کتاب «آموزش شعر»
- کتاب «راهنمای نویسندگی»
- کتاب «شعر سپید چیست؟»
- مجموعه شعر «عطر لیمو»
- مجموعه شعر «گل نارنج»
- مجموعه شعر «سیب امتداد آرنج من است»
- مجموعه شعر «مرثیهٔ آفتاب»
- کتاب «افغانستان، وطن من»
- مجموعه شعر «بگذارید این وطن دوباره وطن شود» (گزیده شعر معترض افغانستان)
- مجموعه شعر «الف آخر»
- کتاب «باغ در آینه» (مجموعهٔ نقدهای ادبی)
- کتاب «آسیبشناسی ادبیات و فرهنگ در افغانستان»
- کتاب «آسیب شناسی ادبیات عاشورایی»
- کتاب «گزینه ضربالمثلهای موضوعی افغانستان»
- کتاب «فرهنگنامهٔ ادبی» (معنیشناسی برخی از اصطلاحات و موضوعات ادبی)
- کتاب «فرهنگ سیاسی افغانستان در آینه امثال و حکم فارسی»
- مجموعه شعر «بهار کابل» (گرداوری اشعار یوسف آیینه)
- مجموعه شعر «بیا تفنگ را فراموش کنیم» (گرداوری سرودههای ۵۱ شاعر معاصر افغانستانی)
- مجموعه شعر «پوستهای با خشابهای خالی» (گرداوری اشعار تعدادی از شاعران افغانستان)