حمیرا نکهت دستگیرزاده که به «شاعر آبی افغانستان» معروف است، یکی از شاعران برجسته و شناختهشده زبان فارسی بود. او در ۲۵ اردیبهشت ۱۳۳۹ در شهر کابل به دنیا آمد و از همان کودکی به شعر علاقه داشت، بهطوریکه در دوازده سالگی شروع به سرودن شعر کرد ولی از سن پانزده سالگی به بعد شعرهایش در مجلات و نشریههای مختلف چاپ شده است.
حمیرا نکهت دستگیرزاده در خانوادهای ادبدوست و فرهنگپرور چشم به جهان گشود. او نخستین گامهایش در عرصه شعر و ادبیات را تحت تأثیر والدینش، عزیزه خدیجه فیضی و غلامدستگیر مجیدی، برداشت.
بهواسطه مأموریتهای شغلی پدر، دوران کودکی و نوجوانی او در شهرهای مختلف از جمله کابل، گردیز و هرات سپری شد و نهایتاً موفق به فارغالتحصیلی از لیسه زرغونه کابل شد. علاقه فراوان به ادامه تحصیل، او را به دانشگاه کابل کشاند؛ جایی که در سال ۱۳۶۱ در رشته دیپلماسی از دانشکده حقوق و علوم سیاسی فارغالتحصیل گردید.
اشتیاق او به شعر فارسی و ادبیات، او را به سوی تحصیلات تکمیلی در اروپا هدایت کرد. حمیرا نکهت وارد بلغارستان شد و پس از تلاش و تحقیق فراوان، رساله دکترای خود را با عنوان «ژانرهای شعر فارسی از آغاز تا امروز» تحت نظر پروفسور نیکولا گیورگییف در دانشگاه صوفیه به پایان رساند.
پس از آن در دهه ۱۳۶۰ خورشیدی به نگارش و تهیه برنامههای رادیویی و تلویزیونی با مضمون ادبی در رادیو و تلویزیون دولتی افغانستان پرداخت. همچنین او در هلند انجمن شاعران و نویسندگان فارسیزبان به نام «انشاء» را بنیان نهاد.
او در سال ۱۳۶۴ بهدلیل تواناییهای ویژهاش، به انجمن نویسندگان افغانستان دعوت شد و فعالیتهایش را در آنجا آغاز کرد.
بانو نکهت در طول فعالیت های ادبی خودش تعداد زیادی جوایز هم به دست آورد که از جمله آن می توان به جایزه شعر جوانان (١٣٥٩)، جایزه شعر زنان (١٣٦٢)، جایزه شعر فارسی وزارت اطلاعات و کلتور (١٣٦٤)، جایزه شعر انجمن ناصر خسرو بلخی (١٣٦٩) و نشان آزادی (١٣٦٨) اشاره کرد.
حمیرا نکهت در سال ۱۳۶۱ با محمد عمر عدیل، هنرمند و شاعر، ازدواج کرد و ثمره این ازدواج، یک دختر به نام هریوا و یک پسر به نام هژیر است.
آثار حمیرا نکهت دستگیرزاده عمدتاً در قالب شعر سپید و غزل سروده شدهاند. برخی از اشعار او توسط خوانندگان افغان به صورت ترانه اجرا شده و مجموعهای از اشعارش نیز به زبان هلندی منتشر شده است.
این شاعر برجسته در سالهای پایانی عمرش با بیماری سرطان خون مبارزه میکرد. سرانجام، در روز جمعه ۱۴ شهریور ۱۳۹۹، در سن ۶۰ سالگی در کشور هلند چشم از جهان فرو بست.
آثار حمیرا نکهت دستگیرزاده
- شط آبی رهایی – انجمن نویسندگان افغانستان، سال ۱۳۶۹، کابل
- غزل غریب غربت – مرکز تعاون افغانستان، 1383، کابل
- به دور آتش و دریغ – انجمن قلم افغان ها، 1387، سوئد
- آفتاب آواره – هلند، 1390
- هیچ نتوان گفت در ۵۰ سال – هلند، 1390
- کوچه های روشن ماه – هلند، 1392
- تلخ در آتش – چاپ اول هرات، 1392
- از سپیده لبریز – چاپ اول هرات، 1392
- از پوست تا پوستر – چاپ اول، هرات، 1392
- پرواره های پندار – هلند، 1393
- در مفصل دروغ و دعا – کابل، 1394
- هجای دردناک دره ها – هامبورگ، 1395
- از ریشه های همیشه – آلمان، 1395
- الفبای سلطه – آن، 1398
- خواهرخواندۀ مرجانها – 1399