الکا سادات

الکا سادات تهیه کننده، کارگردان و فیلمبردار فیلم مستند و بلند افغانی است که با اولین فیلم 25 دقیقه ای خود به نام Half Value Life که بی عدالتی و جنایت اجتماعی را برجسته می کند، به شهرت رسید. او خواهر کوچکتر رویا سادات، اولین تهیه کننده و کارگردان زن افغان است که جایزه صلح افغانستان را دریافت کرد و از آن زمان تاکنون فیلم های مستند زیادی ساخته است که برای آنها جوایز بین المللی زیادی را به عنوان تهیه کننده، فیلمبردار و کارگردان دریافت کرده است. سهم او در ساخت فیلم تاکنون در 15 فیلم مستند و مستند بوده است.

الکا سادات در سال 1988 در هرات افغانستان در زمانی که رژیم طالبان قدرت داشت به دنیا آمد. با توجه به محدودیت‌های شدیدی که طالبان بر آزادی زن در تحصیل و زندگی اجتماعی اعمال می‌کرد، مادرش شجاعانه تصمیم گرفت که تمام شش دخترش را در خانه آموزش دهد.

الکا سادات سپس به کمک خواهرش رویا سادات به عنوان طراح صحنه و لباس در ساخت فیلم داستانی «سه نقطه»، فیلمی 60 دقیقه‌ای که مصیبت‌های یک بیوه را نشان می‌دهد که در حال تلاش برای امرار معاش در فضای فروش مواد مخدر در کشور است، شروع کرد. سپس خواهرش به او توصیه کرد که مستند بسازد. از آنجایی که الکا سادات هیچ تجربه ای در ساخت فیلم های مستند نداشت، قبل از شروع به ساخت فیلم های مستند، یک برنامه آموزشی 14 روزه را که توسط انستیتوت گوته آلمان در کابل برگزار شد، گذراند.

اولین فیلم مستند کوتاه 25 دقیقه ای او با عنوان «زندگی نیم‌بها» در سال 2008 ساخته شد. این فیلم نقش ماریا بشیر، اولین فعال حقوق زنان را برجسته می کند. بشیر در زندگی واقعی خود نقش یک دادستان عمومی زن افغان از ولایت هرات را ایفا می کند که با افراد زیرزمینی درگیر در جنایت و فروش مواد مخدر سر و کار دارد. برخی از صحنه های ارائه شده در این مستند مربوط به کتک زدن خانواده و تجاوز به کودکان است. او برای این فیلم جوایز متعددی را در جشنواره فیلم فمینیست لندن 2013 دریافت کرد.

به عنوان کارگردان، سادات در سال 2005 فیلم «ما پست مدرن هستیم» را برای بابک پیام و خانه فیلم رویا تهیه کرد که وضعیت اسفبار یک دختر 14 ساله در افغانستان را برجسته می کرد. در طول 2008-2009 او برای بنیاد پانگه‌آ کار کرد و مستند «زنی در صحرا می‌خواند» را تهیه کرد. سادات در “جشنواره فیلم صدای زنان اکنون” که در سال 2011 در لس آنجلس برگزار شد، شرکت و مستندهای خود را ارائه کرد.

الکا سادات مانند خواهرش رویا فیلم‌های مستند بسیاری را تولید کرد و جوایز متعددی را در جشنواره‌های بین‌المللی دریافت کرد. او فیلم های زیادی را با محوریت مسائل زنان در افغانستان کارگردانی کرده است. در طی سال‌های 2012 تا 2013، به‌عنوان نویسنده و کارگردان، سه مستند برای مأموریت کمک‌رسانی سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) با همکاری رادیو و تلویزیون افغانستان ساخت.

این مستندها تلاش های ده ساله سازمان ملل و سایر آژانس ها در بازسازی افغانستان را برجسته می کند. آنها مسائل مربوط به حقوق کودکان، ازدواج کودکان، کار و کودک آزاری را برجسته می کنند. این مستندها همچنین به حقوق زنان و سایر مسائل اجتماعی مرتبط با آموزش، پلیس، اعتیاد به مواد مخدر و غیره می پردازد.

او همچنین مستندی را با عنوان «قصه های شب افغانستان» در رابطه با کماندوهای زبده ارتش افغانستان تهیه کرد. یکی دیگر از مستندهای منتشر شده توسط او در سال 2015 با عنوان «زنان افغانستان در انتخابات 1393» (ساخته شده در سال 2015) است که مشارکت زنان در انتخابات را برجسته می کند. آخرین جایزه ای که او دریافت کرد در جشنواره بین المللی فیلم مستند الجزیره در سال 2011 بود.

 

آثار الکا سادات

عضو هیئت داوران جشنواره های فیلم

  • 2017: رئیس هیئت داوران هجدهمین جشنواره بین المللی فیلم جئونجو کره جنوبی
  • 2015: جشنواره فیلم فمینیست لندن (بریتانیا)
  • 2015:  دومین جشنواره فیلم (افغانستان)
  • 2014: جشنواره فیلم دانشجویی افغانستان (افغانستان)
  • 2013: جایزه هنر معاصر افغانستان (افغان)
  • 2011: جشنواره فیلم آسیاتیکا (ایتالیا – رم)
لینک کوتاه: https://kabulestan.com//?p=8395

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *